Pho: Vietnamská polievková symfónia plná chuťových zážitkov

Fakty a Rady

Pho: Vietnamská polievková symfónia plná chuťových zážitkov

Pho je ikonická vietnamská polievka, ktorá oslovuje svojou bohatou chuťou, aromatickým vôňou a sviežimi ingredienciami. Toto jednoduché, no nesmierne chutné jedlo je nielen súčasťou vietnamskej kuchyne, ale aj symbolom kultúry a tradícií tejto krajiny. V tomto článku sa pozrieme na to, čo robí polievku Pho tak jedinečnou, a naučíme sa, ako ju pripraviť v pohodlí domova.

Recept na Polievku Pho:

Ingrediencie pre Vývar:

  • 1 kg hovädzieho kostí (krk, chvost)
  • 1 cibuľa, rozpoložená na polovicu
  • 1 kus zázvoru (približne 5 cm), nakrájaný na plátky
  • 2 ks. hnedé klinčeky
  • 1 ks. škorica (približne 5 cm)
  • 3 ks. kardamónové kapsuly
  • 1 ks. hnedý kardamón
  • 1 ks. čierny kardamón
  • 1 ks. aníz
  • 1 lyžička koriander

Ingrediencie pre Náplň:

  • 400 g ryžových rezancov (bún hoặc phở)
  • 300 g hovädzieho mäsa (plátky hovädzieho, ideálne roštenka alebo hovädzia hruď)
  • Čerstvé bylinky: koriander, mäta, thai basilikum
  • 1 limetka, nakrájaná na mesiačiky
  • Šalotka a paprika na podávanie (voliteľné)
  • Sriracha a rybia omáčka na dochutenie

Postup:

  1. Príprava Kostí a Vývaru:

    • Opláchnite kosti pod teplou vodou.
    • Prepražte kosti na suchej panvici, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
    • Vložte kosti do veľkého hrnca a zalejte vodou. Pustite do varu a potom znížte teplotu na minimum.
    • Pridajte cibuľu, zázvor, klinčeky, škoricu, kardamón, aníz a koriander.
    • Nechajte varí 1,5 – 2 hodiny, občas odstraňujte penu na povrchu.
  2. Príprava Náplne:

    • Ryžové rezance uvarte podľa pokynov na obale.
    • Hovädzie mäso nakrájajte na tenké plátky.
    • Ak používate hrušky na holenie mäsa, urobte tenké plátky mäsa.
  3. Dochutenie Pho:

    • Sceďte vývar cez jemné sito alebo gázu, aby ste odstránili tuhé častice.
    • Dochuťte vývar rybou omáčkou a prípadne soľou.
  4. Servírovanie:

    • Do každej misky vložte uvarené ryžové rezance a plátky hovädzieho mäsa.
    • Zalejte horúcim vývarom.
    • Na vrch pridajte plátky mäsa, bylinky (koriander, mäta, thai basilikum), kúsky limetky a podľa chuti pridajte srirachu a rybaciu omáčku.

Záver

Pho je nielen polievka, ale skutočný vietnamský kulinársky zážitok. S vôňou klinčekov, anízu a kardamónu vytvára Pho jedinečný a pôsobivý zážitok, ktorý nesie vonkajší svet vietnamskej kuchyne. Vyskúšajte si pripraviť Pho doma a preneste sa na ulice Hanoja s každým lahodným lyžičkovaním tejto polievky.

 

Vložiť komentár