Veľkonočná plnka z pečiva: Tradičná dobrota s novým šmrncom

Fakty a Rady

Veľkonočná plnka

Predstavte si: Vôňa čerstvo upečenej plnky sa šíri po dome a láka celú rodinu k stolu. Táto nadýchaná dobrota je neoddeliteľnou súčasťou Veľkej noci a prináša do sviatočných chvíľ kúsok nostalgie a tepla domova.

Klasický recept s tajomstvom:

Na prípravu plnky budete potrebovať:

  • 5 ks starého pečiva (cca 220 g), napr. staré žemle alebo rožky, príp. bagety (2 – 3 dni staré)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 4 vajcia
  • štipka muškátového orieška
  • soľ
  • čierne korenie
  • 80 g masla + maslo na vymastenie formy

Tajomstvom nadýchanosti je vyšľahaný sneh z bielkov, ktorý plnku jemne nadvihne a dodá jej ľahkosť. Nezabudnite na mlieko, vajcia, maslo a štipku muškátového orieška pre dokonalé dochutenie.

Postup pre klasickú plnku:

  1. Oddeľte bielka od žĺtkov. Žĺtky vyšľahajte s vlažným mliekom a ochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením.
  2. Pečivo nakrájajte na kocky a zalejte ho mliečnou zmesou. Dobre premiešajte a nechajte pečivo nasiaknuť zmesou.
  3. Maslo rozpustite a pridajte do plnky. Premiešajte.
  4. Strúčik cesnaku ošúpte a najemno nasekajte. Cesnak môžete vynechať, dodá však plnke jemne pikantnú chuť.
  5. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a zľahka ich vmiešajte do plnky spolu s nasekaným cesnakom.
  6. Plnku nalejte do vymastenej formy a pečte v predhriatej rúre na 180 °C cca 40 minút, kým plnka nie je zlatohnedá.

Slaná variácia pre gurmánov:

Pre tých, ktorí preferujú slané chute, je tu skvelá alternatíva – plnka so slaninkou. Jednoducho pridajte do cesta spolu s pečivom aj:

  • 100 g na kocky nakrájanej údenej slaniny alebo šunky

Postup pre slanú plnku:

  1. Postupujte podľa bodov 1-3 z klasického receptu.
  2. Predtým, ako pridáte maslo, opražte na panvici nakrájanú slaninku do chrumkava. Slaninku potom primiešajte spolu s maslom do plnky.
  3. Pokračujte podľa bodov 4-6 z klasického receptu.

Tipy pre dokonalú plnku:

  • Pečivo nakrájajte na menšie kúsky, aby sa plnka ľahšie piekla a servírovala.
  • Do plnky môžete pridať aj hrozienka, sušené slivky, orechy alebo kandované ovocie pre bohatšiu chuť a textúru.
  • Plnku môžete piecť v jednej veľkej forme alebo v menších formách, napríklad v muffinových formách.
  • Plnku môžete podávať teplú alebo studenú, podľa chuti.

Veľkonočná plnka z pečiva je chutný a univerzálny recept, ktorý si môžete vychutnať na rôzne spôsoby. Či už preferujete klasickú verziu alebo slanú variáciu s príchuťou slaniny, táto dobrota zaručene poteší vaše chuťové poháriky a spríjemní vám sviatočné chvíle. Dobrú chuť!

Faktyarady.sk

Vložiť komentár