S príchodom chladnejších dní sa nám žiada niečo teplé a výživné. Čo tak si pripraviť lahodnú tekvicovú polievku, ktorá nielen zahreje, ale aj poteší vaše chuťové poháriky? Prinášame vám jednoduchý recept na krémovú tekvicovú polievku s exotickým nádychom kokosového mlieka a zázvoru.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká tekvica Hokkaido
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky mletej kurkumy
- 400 ml zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mlieka
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Tekvicové semienka na ozdobu
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Tekvicu umyte, rozkrojte, vydlabte semienka a nakrájajte na kocky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno.
- V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte cibuľu dozlatista. Pridajte cesnak, zázvor a kurkumu a krátko orestujte.
- Pridajte tekvicu, zalejte vývarom a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte, kým tekvica nezmäkne (asi 20 minút).
- Odstavte z ohňa a pridajte kokosové mlieko. Pomocou ponorného mixéra rozmixujte do hladkého krému.
- Dochutte soľou a korením podľa chuti.
- Podávajte horúce, ozdobené tekvicovými semienkami a petržlenovou vňaťou.
Tipy od Fakty a rady:
- Pre pikantnejšiu chuť pridajte štipku chilli alebo kajenského korenia.
- Ak nemáte tekvicu Hokkaido, môžete použiť iný druh tekvice, ale nezabudnite ju ošúpať.
- Polievku môžete podávať s opečeným chlebom, krutónmi alebo kvapkou kyslej smotany.
Táto krémová tekvicová polievka je nielen chutná, ale aj zdravá. Tekvica je bohatá na vitamíny a minerály, kokosové mlieko dodáva polievke jemnosť a zázvor príjemne zahreje. Vyskúšajte tento recept a vychutnajte si jesenné chute naplno!
Ing. Branislav Hahn – Faktyarady.sk